נהיגה בפסילה

ישנם הבדלים בין מי שמואשם בנהיגה ללא רישיון נהיגה תקף, לבין מי שמואשם בנהיגה בזמן פסילה.

נהיגה בפסילה הינה עבירה שבתי המשפט והתביעה נוטים להחמיר על מבצע העבירה. התפיסה הינה שנאשם זה בחר שלא לציית לחוק ונתפס כמי שמזלזל בבתי המשפט. (רע"פ 11\665 אבו עמר, "לא רק דופי פלילי, אלא אף מוסרי כפול…")

על מנת להרשיע בנהיגה בזמן פסילה צריכה התביעה להוכיח כי הנהג ידע שהוא פסול מלנהוג.

 

השלב המקדים לביצוע עבירת הנהיגה בפסילה:

נהגים שנפסלו עושים דין לעצמם ומחליטים לנהוג, הגופים שקובעים על איסור נהיגה הינם:

  • בתי המשפט במסגרת ענישה על עבירות תעבורה שונות, גוזרים ענישה מגוונת שיכולה להכיל רכיבי ענישה כגון: פסילה, פסילה על תנאי, קנסות, מאסר, מאסר על תנאי, התחייבות וכו'.
  • קצין משטרה – פסילה מנהלית במסגרת ביצוע עבירות מהתוספת הרביעית לפקודת התעבורה במסגרת סעיף 47 (ה)(3), "פסילת רישיון נהיגה לתקופה של 30 ימים". במקרים של תאונות דרכים בהן סובר הקצין כי יוגש כתב אישום, ישקול לתת פסילה מנהלית בת 60 ימים או בתאונה שבה נהרג אדם ויוגש כתב אישום חייב לפסול ל90 ימים.
  • פסילה במסגרת משרד הרישוי שיכולה להיווצר למשל במסגרת ביצוע עבירות שבהן גדל הניקוד ובהתאם לשיטת הניקוד, משרד הרישוי נוקט בסנקציה של פסילת הרישיון הכולל לעיתים הפניה למכון הרפואי וכו'.

מהו העונש לנהיגה בזמן פסילה?

העונש עומד כיום על 3 שנות מאסר בפועל לפי סעיף 67 לפקודת התעבורה. כאשר נודע לאדם שנפסל מלקבל, מלהחזיק רישיון נהיגה, פסילת רישיון רכב או כל פסילה על כלל הרישיונות.

דינו – מאסר שלוש שנים או קנס מאה אלף שקל, או שני העונשים כאחד.

למה לפנות לעורך דין המתמחה בתחום?

הסיבה לפנות לייעוץ משפטי ולעורך דין שבקיא בתחום היא מכיוון שמכיר את עבודת התביעה. עו"ד דוד כתר היה תובע משטרתי וסגן ראש יחידת תביעות תעבורה. מכיר את הנהלים והתפיסה המשטרתית, התביעתית ולכן יהיה בכך להטיב עם הנאשם בהתאם לנסיבות המקרה.

המשטרה ובתי משפט נוטים שלא לגלות רחמנות כלפי מי שנהג בהיותו פסול נהיגה. כך למשל בפסק דין רע"פ 12\1112 אברהם ישראלי, גזר בית המשפט 8 חודשי מאסר ו24 חודשים של פסילה בגין עבירה ראשונה של נהיגה בפסילה. כנגד הנאשם לא היה תלוי מאסר על תנאי ולא ביצע עבירות נלוות.

הסיבה העיקרית לכך היא שמי שבוחר לבצע עבירה שכזאת נחשב בעצם כמי שמזלזל בחוק. מערכות המשטרה מעודכנת לאלתר ברגע שמישהו נפסל (אך לוקח זמן עד שביטול הפסילה מתעדכנת).

בלא מעט מקרים המשטרה תבצע מעצר ותביא את הנהג הפסול בפני בית המשפט למחרת היום. מדובר בעבירה שהמשטרה נלחמת בה בחומרה. בכדי להילחם בתופעה זו מציבה המשטרה מארבים לנהגים שרישיונם נשלל.